Een afscheidsreportage biedt troost en steun bij het verwerken van een verlies.

Afscheidsfotografie , iets wat voor veel mensen nog onbekend terrein is , waar men nog weleens voor terugdeinst en men het eigenlijk niet goed kan beoordelen of een fotograaf nu wel echt past bij een afscheidsceremonie.

Graag vertel ik hier wat meer over om inhoudelijk enig inzicht te verschaffen wat afscheidsfotografie nu precies inhoudt , hoe ik dit als fotograaf benader en welke meerwaarde het heeft om beelden in bezit te hebben die niet zullen vervagen.


Wij vinden de dood een lastig onderwerp om over te praten , voor veel mensen rust er nog een taboe op , we stoppen de gedachte hieraan bij voorkeur zo ver mogelijk weg.

Maar één ding is zeker , dood gaan we allemaal , het leven is eindig en er ooit een moment komt dat wij ermee geconfronteerd worden.


Er is nooit een goed moment om te sterven , je kunt alleen het slechte moment vóór zijn , gezien je bij een naderend afscheid enige tijd nodig hebt om zaken af te ronden en dingen voor te bereiden want het leven afronden is ook kwaliteit van sterven.


Één facet van die afrondingsfase waar ik voor sta is afscheidsfotografie. Een heel leven van de overledene is vaak in beeld gebracht, de mooie dingen, de leuke dingen , vakanties , families , kortom de tijdlijn van al die levensjaren zijn dierbare herinneringen van , maar het laatste stukje vaak ontbreekt , n.l. het afscheid in beeld brengen , juist die beelden voor de nabestaanden erg belangrijk zijn om troost te bieden voor het verwerkingsproces.De specialisatie van een afscheidsfotograaf.


Afscheidsfotografie is voor mij een belangrijk onderdeel geworden in mijn vakgebied als fotograaf waarbij ik dit thema nader zal toelichten , daarbij de specialistische betekenis en een diepere achtergrond hiervan wellicht een belangrijke rol kan spelen om een vakkundig afscheidsfotograaf in te schakelen bij een overlijden.


Het verliezen van een naaste of zelf het leven moeten loslaten is een emotionele gebeurtenis.

Op die momenten denk je niet gelijk aan het inhuren van een afscheidsfotograaf en het toch raadzaam is om ook hierover eens na te willen denken.


Voor rouwen bestaat ook geen handleiding , maar beelden van een afscheid bieden troost in de vorm van dierbare herinneringen die je kan blijven koesteren en vasthouden.

Het afscheid gaat meestal in een roes voorbij en het daardoor van onschatbare waarde is om de beelden als dierbare herinneringen weer terug te kunnen zien.


Als afscheidsfotograaf ben ik bekend in omgaan met rouw en daardoor zeer bewust ben welke momenten er belangrijk zijn om vast te leggen.

Ik fotografeer juist die beelden die troost bieden die vooral op een zeer respectvolle en waardevolle manier worden vastgelegd.


Zelf vind ik het een voorrecht dat ik het allerlaatste stukje mag verzorgen.


Bij afscheidsfotografie denkt men vaak dat het gaat om het vastleggen van alle verdrietige momenten die vooraf of tijdens de ceremonie voelbaar zijn.

Natuurlijk is er verdriet , maar met het fotograferen van het afscheid leg ik juist de liefde vast boven het verdriet , waarbij het niet alleen gaat om de kist , de bloemen en de rouwauto , maar voorafgaand naar het definitieve afscheidsmoment worden juist alle zaken geregeld voor een persoonlijke ceremonie , de muziek , de foto's en eventuele rituelen die voor de overledene en ook voor de nabestaanden erg belangrijk zijn , en dat maakt het juist bijzonder als je dan al die momenten nogmaals kunt terugkijken , juist omdat een afscheid in een korte periode wordt samengesteld waarbij de nabestaanden in een roes leven.


Op de dag van de uitvaart neem ik alle zorgen van de nabestaanden uit handen zodat men afscheid kan nemen zonder dat zij dit zelf nog moeten vastleggen.

Ik ben mij ervan bewust ben om met veel respect en zeer discreet aanwezig te zijn bij de intieme en emotionele momenten die tijdens het afscheid voelbaar en zichtbaar zijn.


De emoties moet je kunnen voelen en dat leg ik vast , zonder de aandacht te trekken van de nabestaanden en genodigden. 


Naderhand kan men terugdenken aan het laatste eerbetoon waarbij alle intieme en waardevolle momenten in alle rust bekeken kunnen worden , dit de momenten zijn die bij de overledene past en waarbij de liefdevolle herinneringen levend gehouden worden en vooral veel steun en troost bieden.


Een afscheid in beeld brengen kan je maar één keer doen.Zullen wij een familielid of goede kennis vragen voor het maken van een fotoreportage ?


Maar is dat eigenlijk wel zo'n goed idee om iemand te vragen die direct betrokken is bij het overlijden van een dierbare om foto's te laten maken en géén ervaring heeft met afscheidsfotografie ?


Een afscheid in beeld brengen kan je maar één keer doen


  • Is men in het bezit van de juiste apparatuur om in lastige lichtomstandigheden te fotograferen zonder flitser ?
  • Wat als onverhoopt zijn / haar camera ermee stopt , is men dan in het bezit van een back up camera ?
  • Is hij / zij de emoties de baas en mist men niks van de ceremonie ? m.a.w. is men eigenlijk wel in staat om foto's te maken.
  • Durft men te bewegen tijdens de ceremonie of blijft men onopvallend en verscholen op één locatie staan , en lang niet alles meekrijgt.
  • Is men alle technieken meester en niet de foto's maakt op de automatische stand ?
  • Bezit men de juiste software om de reportage professioneel te kunnen bewerken ?
  • Men voelt zich vereerd dat hij of zij wordt gevraagd , maar durft men het eigenlijk wel ?
  • De vraag aan de uitvaartleider " Kunt u misschien wat foto's maken ?


Dit zijn enkele punten die ik graag wil meegeven om te overwegen om een gespecialiseerde fotograaf in te schakelen die ervaring heeft met afscheidsfotografie , die de facetten van het vak beheerst en in het bezit is van de juiste professionele apparatuur , dit alleen al om achteraf teleurstellingen bij de nabestaanden te voorkomen